Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Selmer Nilsens radiosender, PST 1967

Etterretningshistorie på Måsøy museum: Selmer Nilsens radiosender (ca. 1957-1967)

Museet stiller ut senderen i hele 2018.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært behjelpelige ved å låne ut denne senderen til formidlingsformål i 2018.

Denne senderen ble betraktet som svært avansert på 1960-tallet. Enkelt fortalt fungerte den som en primitiv fax-maskin. Den kunne sende kodede meldinger på bare 2-3 minutter. I følge PST ble den brukt til å overvåke U-2 flyenes trafikk på Bodø Lufthavn. Senderen ble beslaglagt i 1967 og brukt som bevis mot Selmer Nilsen i saken om etterretningsoppdrag for Sovjetunionen. Dermed kan vi stadfeste at disse gjenstandene spilte en viktig rolle i Den kalde krigen (1947-1991).

Vi stiller ut det komplette utstyret som ble brukt. Dette er en unik mulighet til å kunne betrakte etterretningsutstyr på nært hold.

Velkommen til oss!

 

 

Sever-bis, Måsøy museum

Åpning av utstillingen om partisan-gruppen i Måsøy kommune

Lørdag 20. mai, kl 14.00 åpner vi en utstilling som viser frem Måsøy museums nye samling fra 2. verdenskrig. Gjenstandene ble brukt til motstandsarbeid i Måsøy kommune.

Den nye samlingen viser bl. a. deler av en sovjetisk radiosender mottaker fra 1940-tallet (modell Sever-Bis). Dette var avansert teknisk utstyr i sin tid. I tillegg kan man se en rekke bruksgjenstander fra motstandsfolkenes baser.

Sjøsamisk utstilling, Måsøy museum 06

Sjøsamisk utstilling 2017

Presentasjon av sjøsamisk kulturarv i Måsøy kommune

Vi hadde en flott åpning på samenes nasjonaldag 06.februar, hvor vi også fikk levende joik til anledningen :-D

museumsbåten_500x375

Museumsbåten

Liten fiskebåt fra 1950/60- tallet!

"M/K Trygg 2"

En 19 fots båt med bensinmotor fra Fredrikstad motorfabrikk (sannsynligvis H-modell) Sjarken ble brukt til småfiske i området rundt Havøysund gjennom 1950- og 60-tallet. Båten er i dag kommet i museets båthus i Kirkeveien 3 i Havøysund, og kan sees i helhet.

issaga_400x300

Isanlegget i Ryggefjord

Før fiskebrukene begynte å produsere kunstis benyttet man seg av den isen som naturen sjøl dannet.Store islagte ferskvann som lå i nærheten av fiskebruket blei viktigste kilde til isanskaffelse.Ved hjelp av issager og håndsager skar og knuste man ganske enkelt isen løs og fraktet den i renner til fiskebruket. Se bilde av issaga under...

Wessel_400x500

Ellisif Wessel i Måsøy

Måsøy museum viser bilder som Elisiff Wessel tok av folkelivet omkring forrige århundreskifte. Onsdag 16. september hadde vi et åpent kveldsarrangement i den forbindelse. Utstillinga vil stå på museet i to uker.

Hans Ragnar_400x343

Hans Ragnar Mathisen - en utstilling

Hans Ragnar Mathisen er født i Narvik i 1945. Han har røtter i Vestertana, og vokste opp i Tromsdalen der han fortsatt bor og arbeider. Utstillinga er åpen på Måsøy museum inntil 7. mai.