Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
kopi 2

Oljemalerier av lokal kunstner i Lokstallen

Lørdag 3. oktober åpnet May-Britt Forberg utstilling i Lokstallen. Kunstneren, som opprinnelig er fra Vadsø men flyttet til Berlevåg tidlig på 1960-tallet, har malt i 13 år. Dette er første gang hun viser frem bildene sine samlet.

Mange tilskuere strømmet til, og hun fikk solgt halvparten av bildene første helga. Utstillingen vil være åpen i hele oktober.

Mandag-fredag kl 10-15 og Lørdag/søndag kl 12-14. 

Margrethe Krøits kopi

Åpen utstilling på fastelavensøndag

Å se samer og andre urfolk på utstilling var ikke uvanlig på 1800-tallet. Denne utstillinga følger sørsamiske Margrete Kreutz gjennom hennes liv hvor hun to ganger var med som attraksjon på verdensutstillinger. Åpen hverdager kl 10-15, og fastelavenssøndag 23. februar kl 12-16. Utstillingen tas ned 25. februar.

IMG_8993gg

Samefolkets dag med hele Berlevåg skole på besøk

I år kom 1.-10. klasse ved Berlevåg skole til oss for å delta på aktiviteter og markere Samefolkets dag 6. februar. 

Lassokasting, steking av blodpannekaker og male-verksted var noe av det elevene kunne være med på.

Det var også åpent for alle andre som ønsket å komme innom.

Arrangementet ble støttet av Sametinget.

 

IMG_4145_400x300[1]

Ny ansatt

I sommer ble det annonsert en fulltidsstilling som formidler og konservator ved Berlevåg Havnemuseum. Det kom inn 18 søknader, noe som var overraskende mye for et lite museum. Søkerne hadde mange ulike bakgrunner. Blant yrkestitlene finner vi arkeolog, bibliotekar, filmviter, urfolkskjenner og historiker. Valget falt til slutt på 30 år gamle Jon Trygve Bergsåker fra Vestfossen i Buskerud.

IMG_3516_500x375

Berlevåg Havnemuseum er med i kampen for rene strender

Andre søndag i juli arrangerte museet rydding i det fraflyttede fiskeværet, Kvitnes, ved Tanafjorden. Her var det en gang mye aktivitet, og det var fiskebruk, butikk, post, skole og hurtigruteekspedering. I dag er det bare fritidsboliger her, - og mye fjæresøppel! 

Hele femten sprekinger med ulik alder deltok på ryddeaksjonen, noe som var imponerende med 14 km gange tur/retur. Det finnes nemlig ingen bilvei til Kvitnes.

Ellisif Wessel på sitt kontor ca 1900 -1910. Foto Ellisif Wessel. Arkiv: Finmarksbiblioteket, Vadsø.

Ellisif Wessel i Berlevåg

Vi var så heldige at vi fikk låne utstillingen "Ellisif Wessel - liv og virke" av Varanger Museum, som har produsert den. Med musikk fra jazzbandet King Meadow Jazz fra Uppsala ble utstillingen åpnet under Sommer i Berlevåg. 

BEH00659081 – Kopi[1]

Nedlegging av snublestein for Phillip Phillipson

19. juni kl 16.00 ved Hansens Mek.

Program 

Innledning ved Jødisk museum Trondheim, ved Aurora Jacobsen Evenshaug

Ord fra kommunen ved ordfører eller varaordfører

Ord fra Rolf Golombek, slektning

Musikalsk innslag: Berlevåg Mannssangforening

Kaddish v/Ralph Buchmann, forstander i Det jødiske samfunn i Trondheim

Kaffe og kake i regi av Berlevåg Havnemuseum

Jentoft-Morten_productimage

Morten Jentoft holder foredrag 26. april kl. 19.00

Den profilerte NRK-korrespondenten og forfatteren, Morten Jentoft, vil snakke om sin nye bok: Finland 1918 – Den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den. Gjennom norske kilder gir forfatteren et unikt innblikk i et av de blodigste kapitler i nordisk historie, som fant sted fra januar til mai
i 1918.

 

IMG_2449_500x375

Småskolen på besøk på Samefolkets dag

6. februar inviterte vi skoleungene på feiring av Samefolkets dag. Dette er tredje gang museet involverer skolen i et slikt arrangement. Det ble en hyggelig dag både for elevene og oss på museet.

received_169065340712711

Allehelgensaften ved Havnemuseet

Allehelgensaften den 31. oktober ble museet tilholdssted for Berlevågs skumleste hekser, zombier, spøkelser, mordere og det som verre er. De modige barna og ungdommene som kom på besøk, måtte gjennom tre uhyggelige utfordringer, før de endelig hadde gjort seg fortjent til det etterlengtede godteriet. 

Årets allehelgensaften, også omtalt som Halloween, ble kanskje i nifseste laget for noen. Likevel klarte alle å overkomme frykten sin, og endte til slutt opp med en enda litt fullere godtepose enn de kom med, heldigvis!  

IMG_1698

Vellykket avdukning av skilt i Skonsvika

Rundt femten små og store kom på markering av de to nye informasjonsskiltene som er satt opp i Skonsvika og på Svartnes.

Området er svært rikt på kulturminner fra yngre steinalder, jernalder, middelader og nyere tid. Det mest spesielle og mest synlige er mangeromstufta, som trolig ble brukt i perioden 1220-1480.

IMG_0885_500x375

På søppeltokt med Gamle Mårøy

Tidlig om morgenen 22. mai dro 7.-10. klasse til Gulgofjord med den gamle lokalbåten Mårøy. Da var det 38 år siden Mårøy sist var i Berlevåg. På 1960-70-tallet gikk MS Mårøy i Tanaruta, som gikk mellom Vardø og Mehamn, og var da innom bl.a. Kvitnes, Molvik og Gulgofjord i Berlevåg kommune. Lokalbåtene var da fremdeles viktig for å sikre de veiløse samfunnene kontakt med de større stedene. Det knaket i den gamle kaia, tilhørende Arne Frantzen, da elevene forlot båten for å samle sammen søppel i fjæra. Det var en stund siden sist den hadde tatt imot en slik stor båt. Elevene plukket til sammen over tjue sekker med med alt fra garn- og taurester, til husholdningsavfall og bygningsavfall.

Skolebesøk_800x600

Markering av Samefolkets dag

6. februar var mellomtrinnet og ungdomstrinnet ved Berlevåg skole på besøk på Havnemuseet for å markere Samefolkets dag. Vi hadde lagt opp ulike poster der skoleelevene blant annet så film og snakket litt om fornorskningspolitikken, som utspant seg fra tidlig 1700-tallet og helt frem til 1960-tallet. Elevene lærte også at Samefolkets dag feires 6. februar fordi dette var datoen for samenes første felles møte og offisielle samarbeid over landegrenser og grupperinger. Dette møtet ble holdt i Trondheim i 1917. Skolebesøket ble avsluttet med bidos og quiz.

Eirik

100.000 kr fra Sparebankstiftelsen til «Plastkveita» – et miljøprosjekt med unge i Berlevåg

I høst fikk Berlevåg Havnemuseum den hyggelige nyheten om innvilget søknad  på 100.000 kr fra Sparebankstiftelsen til et miljøprosjekt sammen med kunstner og journalist Eirik Audunson Skaar og skolen. Skaar har allerede vært i Berlevåg og holdt workshop hvor skoleelever undersøkte kommunens krigshistorie. Dette prosjektet var svært vellykket og fikk mye oppmerksomhet, også i media. Han ønsket seg tilbake hit, og ble enige med museet og skolen om et miljøprosjekt. 

IMG_2751

Loe-hytta blir utbedret

Rekonstruksjonen av hytta var en del av "Fotefar mot nord"-prosjektet som ble gjennomført i de nordligste fylkene tidlig på 1990-tallet. I den opprinnelige hytta bodde familien Loe under en del av krigen. Dagny og Osvald hjalp partisanene som var stasjonert i nærheten.Opprullingen av partisanvirksomheten førte til henrettelse for Osvald og tukthus for Dagny. Ungene ble spredt rundt omkring.

Les mer>> 

19875257_1331218203613437_4312446696828712871_n

Skilt i Løkvika

Ved Loe-hytta i Løkvika har skiltet om partisanvirksomhet i nord kommet opp. Det er lenge siden skiltet ble produsert, men i mangel av parkeringsplass, skiltstativ mm. har det tatt lang tid å få det installert.

18952726_10213544290540432_3556790158557212276_n

Debatt om fiskeripolitikk trakk mye folk.

I anledning Kystens dag 9. juni inviterte museet fem foredragsholdere innen fiskerihistorie og politikk. Dette viste seg å være noe som interesserer folk i Berlevåg.

Alle stoler på museet ble tatt i bruk for at alle oppmøtte fikk sette seg ned og høre på innlegg og debatt.  

 

Berlevåg Havn

Velkommen til Kystens dag 9. juni 2017 på Berlevåg Havnemuseum

Vi starter kl. 0900 med torsketungeskjæring, lineegning og garnbøting for 5.-7. klasse. Dette er i hovedsak for elevene, men alle er velkommen til å komme og se. Kl. 1200 blir det åpning av utstilling for alle i Lokstallen der vi viser fram kunst som 1.-4. klasse har laget av marint avfall. Videre går det slag i slag med et spennende program. Velkommen!