I et grusomt oppgjør mellom landsmenn sto nabo ofte mot nabo i en strid mellom konservative og sosialistiske krefter som raskt kom ut av kontroll. Nærmere 37 000 mennesker døde som en følge av konflikten, gjennom krigshandlinger, terror, vilkårlige henrettelser og høy dødelighet i fangeleirene.
Utenfor Finland var det mange som engasjerte seg, og Norge sendte to «ambulanser» – feltsykehus – fra Røde Kors og fra Norske Kvinners Sanitetsforening. Ingen var forberedt på blodbadet de skulle bli vitne til. Flere av nordmennene som var i Finland, skrev ned det de hadde vært med på, og øyenvitneskildringene bringer leseren tett på begivenhetene.
Den finske borgerkrigen er i dag et nesten ukjent kapittel for mange. I Finland er den fremdeles et både kontroversielt og følelsesladet emne, mens den i Norge skulle få sterk betydning for arbeiderbevegelsen (Gyldendal).
Det blir mulighet til å kjøpe boka og få den signert.
Morten Jentoft holder foredrag 26. april kl. 19.00
Den profilerte NRK-korrespondenten og forfatteren, Morten Jentoft, vil snakke om sin nye bok: Finland 1918 – Den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den. Gjennom norske kilder gir forfatteren et unikt innblikk i et av de blodigste kapitler i nordisk historie, som fant sted fra januar til mai
i 1918.