Når man jobber på museum får man uten tvil det beste av to verdener. Man får lov til å være med produsere ny kunnskap gjennom forskning og samarbeid med andre institusjoner, samtidig som man kontinuerlig får dele kunnskapen med publikum. Gjennom arbeid med litteratur, arkiv og tidsvitneintervju får man reise gjennom tid, og bruke verdifull arbeidstid på å sette seg inn i en annen tid og et annet liv. Det er ingen tvil om at ny kunnskap alltid skaper et sug etter å vite mer, og gleden over å formidle det man lærer er større enn alt annet. Det er da man føler at man får uttelling for alle timene krokbøyd med ipad over gamle dokumenter, og ukene med gjennomgang av arkivet i ettertid tilbake på kontoret. Telegram med etterlysninger av familiemedlemmer, rekvirering av båter, telefoner, telefonlinjer og store mengder alkohol. Korrespondanse mellom Lippestad og Martinsen der Martinsen tar kontroll over evakueringen av egen familie fra Mehamn. Opprop med evakueringsordre og reglement for evakuerte. Eksemplene er mange og mangfoldet er stort. Hvert enkelt dokument er med å fylle ut historien. Sammenhengen mellom frittstående tidsvitneintervju og administrative arkiv åpenbarer seg gang på gang, og historien får en kontinuitet.

I fjor vår gikk vi ut i media gjennom avis og radio og etterlyste tidsvitner fra krigen, evakueringa og gjenreisninga. Responsen var overveldende, og vi har det siste året gjort intervjureiser i Finnmark , og det har vært et mål for oss å få en geografisk spredning av tidsvitner - vi er ikke et lokalmuseum, men et museum for Finnmark og Nord-Troms. Vi har den samme tilnærminga når vi jobber i arkiv, og Nord-Troms har den siste tiden vært prioritert i forhold til primærkilder. Dette mangfoldet har vært viktig for oss, og har satt en ramme for hvordan vi jobber. Historiene er så mange, og hvert enkelt bidrag er med å øke vår forståelse. Vi har et sterkt ønske om å veiderføre dette arbeidet, og venter spent på svar på søknader om midler til tidsvitneintervju og arkivreiser også utenfor Finnmark.

Det har vært en stor glede for oss å skrive vårt bidrag til Levende historie om evakueringa og brenninga av Finnmark og Nord-Troms. Det aller beste med å jobbe på museum er at man umiddelbart kan omsette ny kunnskap i formidling. Enten det er i populærvitenskapelige artikler slik som denne gang, midlertidige utstillinger, fagfellevurderte forskningsbaserte artikler, undervisning eller omvisninger, er gleden like stor over å kunne fortelle om alt det nye man har lært. På museum blir ikke kunnskapen liggende i ei skrivebordskuff i påvente av en stor publikasjon. Vi deler - det er derfor vi eksisterer, og det er en stor glede å kunnne formidle i et magasin som er landsdekkende.

Vi håper at mange vil lese artikkelen vår, og hvis du sitter med en følelse av å ville lese videre kan du glede deg over at vi nå jobber med ei vandreutstilling om samme tema som vil åpne hos oss i juni i år, og samtidig bli tilgjengenlig for andre visningssteder. Den vil bli produsert i to eksemplarer. Og mens utstillinga blir til er det en glede å gå på jobb - kunnskapen er nemlig lett å bære. God lesing!

http://www.levendehistorie.no/levende/forsidearkiv/krigens_pris

Etter avtale med Levende Historie har vi lagt ut artikkelen her.