Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
logo

Markering av at oljevernet i Norge er 50 år

Markering 29. juni 2022 i Honningsvåg

Norsk oljevern feirer 50 år. Kystverkmusea, som Nordkappmuseet er en del av, markerer dette med et seilas langs norskekysten i sommer. Den 29. juni er turen kommet til Honningsvåg.  

Utstillingen Gammeldags jul vises på Nordkappmuseet i perioden 11. november - 6. januar 2022

Gammeldags jul på Nordkappmuseet

Velkommen til gammeldags jul på Nordkappmuseet
I år inviterer vi til gammeldags jul på museet. Utstillingen står i perioden 11. november - 6. januar 2022.
Vi gleder oss til å dele de gamle julefortellingene, vise den gamle julepynten og inspirerer til å kjenne på julefølelsen. Julen er en tid for tradisjoner. Tradisjoner som bidrar til å skape glede og forventning.
Utstillingen Du er min verdde

«Du er min verdde»

I forbindelse med feiringen av Samefolkets dag 2021 har Nordkappmuseet gleden av å invitere til en ny samisk utstilling.  

Utstilling heter «Du er min verdde». Verdde er en veldig gammel tradisjon i Finnmark knyttet til kontakten mellom folk på indre strøk og på kysten.

 

 

Kvener i Porsanger pressebilde 2 (002)

”Vi er kommet for å bli – Kvener i Porsanger”

Torsdag 3. desember 2020 åpnet Nordkappmuseet vandreutstillingen ”Vi er kommet for å bli – Kvener i Porsanger”. Utstillingen er en samtidsdokumentasjon og et utstillingsprosjekt som presenterer 25 personer med tilknytning til kvensk språk og kultur. Det er kvener som enten bor i Porsanger eller har slektstilhørighet til Porsanger som utstillingen presenterer.

 

 

117624550_611092126216848_2874993149890727693_o

Feiring av navnedag for Nordkapp kommune 70 år (1950 – 2020)

I år er det 70 år siden kommunen vår skiftet navn fra Kjelvik kommune til Nordkapp kommune. Da hadde vi allerede vært smykket med det stolte navnet Kjelvik kommune i 89 år før kommunens navn ble endret til det enda større navnet Nordkapp 1. juli 1950.
I samarbeid med Nordkapp kommune inviterer Nordkappmuseet små og store til en liten feiring med kaffe og kake onsdag 19. august 2020 i tidsrommet kl. 11.00 – 15.00 på museet. Det er viktig å ta hensyn til smitteverntiltakene så vi håper besøket vil spre seg godt utover hele dagen.
Kommunen vår har en spennende historie. Her kommer et lite sammendrag fra teksten «Nordkapp kommunes første dager» som Einar Richter-Hanssen har skrevet i Årbok for Nordkapp 2012.
Den 1. juli 1861 ble den østlige delen av Magerøya godkjent som egen kommune under navnet Kjelvik kommune. Vi skal minne litt om historien bak hvordan Kjelvik ble egen kommune. Formannskapslovene i 1837 betydde innføring av det kommunale selvstyret i Norge. Kommunen ble da etablert med grenser som sammenfalt med prestegjeldet, og vi kom dermed med i storkommunen Kistrand som besto av både Porsanger, Kautokeino og Karasjok i tillegg til Kjelvik.
På det tidspunkt som storkommunen etableres har ytterkysten opplevd mange magre år. Det var en nedgangsperiode over 70 år med opplevelsen av «svart hav», og dermed en stadig mindre befolkning ytterst på kysten. Presten flytter fra Kjelvik til Kistrand, som da blir hovedsogn, i 1793. Stadig større andel av befolkningen i Kjelvik flytter innover Porsangerfjorden, og i 1825 er det Lille-Tamsøya som er det største stedet i sognet. Ingen av de litt over 100 registrerte innbyggerne bodde da i Honningsvåg eller Nordvågen. I 1855 hadde befolkningen begynt å øke igjen og besto nu av 267 sjeler.
Sammenhengen mellom prestegjeld og kommune kom også til uttrykk i regelen om at en deling av prestegjeldet, kunne føre til en deling av kommunen hvis de stemmeberettigede gjorde vedtak om det.
I forbindelse med opprettelsen av Måsøy prestegjeld i 1856 ble det reist spørsmål om å forene Kjelvik sogn med Måsøy sogn. Det ble imidlertid ikke truffet noen avgjørelse i saken. Det skyldtes blant annet at sogneprest Peter Valeur ikke hadde forpliktet seg til å godta at Kjelvik ble utskilt, da han ble sogneprest i Kistrand prestegjeld noen år tidligere. I 1859 ble imidlertid Kistrand sognekall ledig og Kirke- og undervisningsdepartementet tok opp saken på nytt. Den nye sognepresten, Christian Kaurin, ble tilbudt kompensasjon for tapte rettigheter hvis han godtok at Kjelvik ble fraskilt prestegjeldet. Når kallet hans ble mindre, og antall rettighetsmenn dermed ble færre, måtte han jo få mindre inntekter.
Sognepresten Kaurin hadde ingen problemer med å frasi seg Kjelvik sogn. Han ønsket tvert imot at det skulle skje snarest mulig, og begrunnet det blant annet med at anneksreisen ut til Kjelvik måtte foretas med åpen båt. De lange reisene ville bli både farlige for han og kostbare for menigheten i Kjelvik. Han mente Kjelvik burde ha hyppige gudstjenester og mer åndelig tilsyn enn han var i stand til å gi menigheten. Det var lettere for Måsøy presten å betjene Kjelvik. Kaurin la sterk vekt på at Kjelvik trengte et særlig åndelig tilsyn. Det skyldtes at sognet etter hans oppfatning sto meget lavt «aabenbare Synder som Drukkenskab, Banden og Sværgen, Horeri, Vanhelligelse af Sabbaten ere der meget almindelige». At mangel på moral var en årsak til at en kommune skulle bli opprettet, er nok et unikt fenomen i norsk historie.
Resultatet ble kirkelig sammenslutning mellom Kjelvik og Måsøy, men ikke en kommunal.
I 1861 var en grensestrid med Måsøy ingen aktuell problemstilling. Fra gammelt av fulgte grensen vannskillet på Magerøya. Men senere utover 1870-åene og siden rundt 1920-tallet skapte turisttrafikken til Nordkapp både spenning og konflikt rundt grensen mellom disse to kommunene. En politisk posisjonering i forhold til å oppnå kontroll og fortjeneste av Nordkappturismen lå bak Kjelvik kommunes senere initiativ og gjennomføring av både navneendring i 1950 og veibygging i 1956.
I 1973 ble kommunelogoen endret til nåværende stilistiske gjengivelse av Nordkappfjellet. I 1984 ble den vestlige delen av Magerøya overført fra Måsøy til Nordkapp kommune.
plakat Samiske hus November 2019

Samiske hus

En fotoutstilling av Randi Sjølie

Samiske Hus er en fotoutstilling som er utviklet av antikvaren Randi Sjølie. Hun har arbeidet med samisk byggeskikk i over 25 år og i sammenheng med arbeidet ble det tatt mange bilder av mange forskjellige typer samiske bygg som kan fortelle noe om variasjonen i samisk byggeskikk gjennom de siste århundrene.

Fotoutstillingen har vært utstilt tidligere på Tana og Varanger Museumssiida og har nå kommet til Nordkappmuseet.

portrett utstilling 2019

9 kunstnere - 9 portretter

En kunstutstilling produsert av Nordvågen Barnehage

Torsdag 07.11.2019 ble det åpnet en helt ny utstilling på Nordkappmuseet. Denne flotte utstillingen er et resultat av et prosjekt skolegruppen i Nordvågen Barnehage har arbeidet med over lengre tid. Resultatet er ni fantastiske portretter som vi på Nordkappmuseet har fått lov å stille ut. 

Velkommen til oss! 

 

Camilla Orvik plakat NKfilmfestival

Alt jeg ville si deg

En kunstutstilling av Camilla Orvik

Onsdag 11. september åpner salgsutstillingen «Alt jeg ville si deg» på Nordkappmuseet. Festivalkunstner for Nordkapp Filmfestival 2019 er Camilla Orvik.

Utstillingen står frem til 31. oktober 2019.

Det vil bli lett bevertning og underholdning, og arrangementet er åpent for alle. Velkommen!

plakat em portret final

Med kamera fra Persia til Nordkapp

En fotoutstilling

Velkommen til sommerutstillingen Med kamera fra Persia til Nordkapp, en fotoutstilling om Elisabeth Meyer sitt liv og virke. Utstillingen åpner 27. mai og varer til 30. august 2019. 

Elisabeth Meyer (1899 - 1968) er kjent for sitt fotojournalistiske arbeid og var en av de første fotojournalister i Norge. Hun er antagelig mest kjent for reiseberetningene sine fra turer gjennom Iran og India på 1920- og 1930-tallet da hun møtte og intervjuet konger og ledere i Asia. I India tok Meyer bilder og intervjuet Mahatma Gandhi mens han satt i fengsel.

Foto: Preus museum https://www.preusmuseum.no/

Finnmark fylkesbibliotek

Nasjonalbiblioteket  https://www.nb.no/

tittel

Barn i gjenreisningstid

Utstilling på Nordkappmuseet, vises i perioden 24.01.2019 - 17.05.2019.

En utstilling som utforsker barns oppvekst på 1940- og 50-tallet i Nordkapp Kommune. 

plakat ånden

Åpning av ny kunstutstilling fredag 31. August

Brødre i Ånden

Fredag 31. August 2018 inviterer Nordkappmuseet og Bjarne Holst Galleri Nordkapp til åpnings-vernissasje på Nordkappmuseet i Honningsvåg klokken 17.00. Utstillingen viser bilder og malerier av Bjarne Holst og Kåre Kivijärvi som aldri  har blitt vist sammen før. De fleste bildene er i privat eie og det er med stolthet at vi presentere disse kunstverkene til publikum. Velkommen!

Åpning samisk utstilling

Åpning av sommerutstillingen

Fredag var åpningen av sommerutstillingen «Samisk identitet». Takk til alle som var med på denne fantastiske dagen! 

Åpningen ble gjort i samarbeid med Perleporten Kulturhus og Sametinget 

Utstillingsplakat fred i framtiden

Fredsplakatutstilling

Produsert av 6. og 7. klasse på Honningsvåg Skole

Vår nåværende utstilling: 'The future of peace │Fredens fremtid' er en plakatutstilling som har bakgrunn i en internasjonal fredsplakatkonkurranse i regi av Lions, hvor 6. og 7. klasse på Honningsvåg skole deltok. Resultatet ble mange, flotte, og fargerike plakater, alle tegnet for frihånd, som vi på Nordkappmuseet får gleden av å stille ut i første etasje på vårt museum. 

UTSTILLING-page-001 (2)

Steinalderboplass

En utstilling laget av tredje klasse ved Honningsvåg Skole

Nordkappmuseet presenterer en ny utstilling produsert av tredje klasse ved Honningsvåg Skole.

Elevene har lager 3D modeller av steinalderboplasser, og vi får innblikk i hvordan elevene mener man bodde i Nord-Norge for tusenvis av år siden. Utstillingen kan sees på Nordkappmuseet fra 31.01.2018, men har offisiell åpning med snorklipping av ordfører Kristina Hansen klokken 10.00 på fredag 02.02.2018. Velkommen! 

jul

Jul på Nordkappmuseet

2017

I førjulstiden blir det adventshygge på Nordkappmuseet. Det er mulig å komme innom for å handle i museumsbutikken, eller ta en rolig stund og oppleve vår flotte utstilling. Vi selger også kaffe og gløgg og serverer gratis pepperkaker.

Fredman\\\\\\\'s_Song_21_Så_lunka_vi_så_småningom

Det sanselige 1700-tallet

Åpning av ny utstilling.

Har du noen gang lurt på hvordan det hørtes ut på 1700-tallet?

Hvilken musikk de hadde? Hvordan maten smakte, eller hvilke klær man gikk med?
Nå kan du oppleve det sanselige 1700-tallet på Nordkappmuseet med lyder, lukter og smaker fra en annen tid. 

IMG_6203

HER ER Æ

Åpning av ny utstilling

I første etasje på Nordkappmuseet har vi nå en flott kunstutstilling av selvportretter laget av barn fra Nordvågen Barnehage.

Utstillingen åpnet fredag 1.september kl.11.00 med besøk fra skoler og barnehager i Honningsvåg. Under åpningsseremonien ble det snorklipping, og oppvekst- og kultursjef i Nordkapp Kommune Mads Stian Hansen holdt en flott tale for barn i alle aldre. Etterpå ble det servering av brus og hjemmelagde boller.

Utstillingen henger ut september 2017 og det er mulig for barn i alle aldre å tegne sine egne portrett med bruk av speil. Velkommen! 

torsk_møte_400x555

Museums-bingo for de minste

Finn torsken Storm

Torsken Storm gjemmer seg i utstillingen. Klarer du å finne han? 
Delta på museums-bingo på Nordkappmuseet. En morsom måte å oppleve utstillingen på det nye Nordkappmuseet. Passer for barn i alle aldre.