barn i gjenreisningstid plakat.jpg

«Barn i Gjenreisningstid» er en utstilling som utforsker barns oppvekst på 1940- og 50-tallet i Nordkapp. Gjennom bilder, utsagn fra tidsvitner og med gjenstander fra perioden ser vi nærmere på hverdagen til disse barna: lek og spill, kulturliv, hjem og skolegang. Var datidens barndom annerledes enn for barna som vokser opp i dag?

Gjennom en interaktiv installasjon lar vi også publikum bidra ved å dele minner og inntrykk fra egen barndom, og vi håper at alle som ser utstillingen vil bidra.

 

 

 

Barndom før og nå

«Det var mye bedre før» sier mange, og da tenker man kanskje på gode minner fra barndommen. Men er det egentlig sannhet i det man sier, eller er det nostalgien som slår inn når man minnes barndommens lange, lyse sommernetter, lek på kaia, fotballkamper, eller vinterens skistafetter? Var det egentlig bedre før?

[…]

Portretteringen av 50-tallets nostalgiske etterkrigstid med mor på kjøkkenet, far på arbeid, og unger som lekte på gårdene og i gatene har gjennomsyret norske barnebøker i årevis. Men få barnebøker forteller om hvordan det var å vokse opp på plasser som var bombet eller utbrent etter 2. verdenskrig, slik som var tilfellet for store deler av Finnmark, og som også var tilfellet for Nordkapp – den gang Kjelvik – kommune. Hvordan var det egentlig å vokse opp på en plass der det ikke var hus, men telt og brakker? Der det ikke var skikkelig skole, eller sykehus? I denne utstillingen ønsker vi å sette søkelys på gjenreisningstida fra barnets perspektiv. Hva gjorde barna mens de voksne bygget nye byer og hjem? Hvordan lekte de den gangen de ikke hadde leketøy? Vi søker gjenreisningsbarnets historie.

 

Utdrag fra innledende tekst til utstillingen