Julemarkedet 2013
Nå begynner det å nærme seg årets julemarked på Gjenreisningsmuseet, lørdag 30. november 2013, har du lyst å selge dine hjemmelagde produkter så ta kontakt med oss på telefon 78 40 29 30 eller 78 40 29 40.
Nå begynner det å nærme seg årets julemarked på Gjenreisningsmuseet, lørdag 30. november 2013, har du lyst å selge dine hjemmelagde produkter så ta kontakt med oss på telefon 78 40 29 30 eller 78 40 29 40.
Tirsdag 29. oktober, kl 19.00, arrangerer Hammerfest historielag foredrag med Gunnar Grytås, forfatteren av boka "Motmakt og samfunnsbygger. Med torsken og Norges Råfisklag gjennom 75 år"
Det er i år 75 år siden råfiskloven ble vedtatt og fiskernes salgslag ble etablert. Gunnar Grytås har under arbeidet med boka vært ansatt ved Universitetet i Tromsø og har jobbet med fiskerihistorie. Han er tidligere mangeårig journalist med fiskeristoff som spesialområde.
Velkommen til spennende foredrag og diskusjon på Gjenreisningsmuseet.
Asbjørn Jaklin, forfatter av bøker som Nordfronten, De Dødsdømte, Svart Frost og Historien om Nord-Norge, holder foredrag.
Velkommen!
Aktiviteter på Gjenreisningsmuseets under Hammerfestdagan 13. - 20. juli 2013
Foredrag på Gjenreisningsmuseet: Mandag 15. juli kl. 18.00-20.00 -I forbindelse med kartlegging av fangeleire i Finnmark vil lokalhistoriker Roger Albrigtsen holde forelesningen "Fangeleire i Finnmark - med fokus på Hammerfest" I kofferten har Albrigtsen med seg tidligere ukjente opplysninger om de sovjetiske krigsfangene i Hammerfest og Kvalsund. Etter forelesningen blir det samtaler og informasjonsutveksling. Har du opplysninger som kan være relevante håper vi at du kan bidra denne kvelden.
Onsdag 17. juli kl. 13 i kafeen- Utflytterdagen på Gjenreisningsmuseet. Foredrag om Hammerfestkvinner i samfunnsliv og politikk/Kvinnene bak gatenavn" ved Jens Berg Hansen.
Kulturminnevandring på Salen med start fra museet: Mandag 15. juli kl. 13 Tirsdag 16. juli kl.13 Lørdag 20. juni kl.13 Varer: 1-1,5 timer
Kulturminnevandring Fuglenesodden. Start fra Meridianstøtta: Onsdag 17. juli 13.00 Fredag 19. juli 13.00
Varer ca. 1 time
Åpen omvisning Gjenreisningsmuseet: Søndag 21. juli kl.13.00 Varer ca. 1 time
Brett og dekorer din egen båt av papir – verksted for barn: Mandag 15. – søndag 21. juli 10.00 – 12.00 på Gjenreisningsmuseet.
Museet har åpent til 10.00 – 18.00 under hele Hammerfestdagene.
Søndag 23. juni fikk endelig kjøpmannen Isak Meyer Goldmann sin markering i Hammerfest, byen hvor han tilbrakte store deler av sitt voksne liv inntil han i 1942 ble deportert fordi han var Jøde. 1. desember 1942 ble han gasset ihjel.
Han reddet livet til datteren og barnebarnet som kom seg til Palestina i 1939, og det er barnebarnet Tova Rotlevy-Cohen som har laget "Drop of Sorrow" som ble avduket søndag ettermiddag, med Goldmanns etterkommere, deres venner og familie tilstede. Det var en verdig og rørende markering. Alle publiserte bilder i denne artikkelen er tatt av Gerd Hagen.
Nå er det snart julemarked på Gjenreisningsmuseet:
Vi tilbyr alle som lager ting selv muligheten til å selge produktene sine gratis på museet.
Du kan melde deg på ved å ringe telefon 78 40 29 40 eller 78 40 29 30.
Bli med på å lage et spennende julemarked med dine varer, vi bidrar med juleverksted for barn i følge med voksne og en hyggelig førjulsstemning på museet.
Vi holder åpent fra kl. 10:00 til 15:00, i tillegg har vi gratis adgang til vår utstilling, Hammerfest sanitetsforening har kafeen for dagen og Hammerfest kulturskole har "Lørdagskonsert"
Gjenreisningsmuseet torsdag 20. september 2012 kl. 19.00.
Foredraget er ved Jan Ove Ekeberg, basert på hans egen lindstrømbiografi ”Et liv i isen”.
Servering av biff á la Lindstrøm og andre smakebiter fra polarkokkens repertoar.
"Adolf Henrik Lindstrøm (1866–1937)
Adolf Henrik Lindstrøm var norsk kokk og polfarer, og deltok på tre av de mest berømte norske polarekspedisjonene, inkludert andre og tredje Fram-ferd. Hans store og gode renommé er knyttet til all den gode maten han lagde, og han ble kjent som polarkokken over alle polarkokker. Lindstrøm var også den første som seilte rundt hele det amerikanske kontinentet."
Foredraget er i regi av Hammerfest Historielag
Gratis adgang.
Velkommen!
Gjenreisningsmuseet onsdag 29. august 2012 kl. 19.30.
Foredraget handler om samiske helbredere i ulike tidsepoker og innenfor ulike religiøse felt; fra noaiden/sjamanen i samisk religion til tradisjonelle helbredere/lesere innenfor en kristen forståelse og også samiske sjamaner/healere innenfor det nyreligiøse feltet. Foredraget tematiserer hvordan utvelgelsen av helbredere praktiseres og på hvilken måte kunnskapen forvaltes av de ulike typene av helbredere.
Etter foredraget vises en film om en samisk tradisjonell helbreder. Filmen heter «Just a Natural Thing» og er laget av T.Haugseth og I. Achicci i 2003.
Programmet for "Lokalhistorisk uke 2012" finner du her!
«Jernbinder og multikunstner – Paul Barstad» av Idar Barstad, Odd Selnes og Jens Berg-Hansen.
Utstillingen viser flere av Paul Barstads trearbeider og maleri og vil være åpen kl. 10.00 -15.30 mandag til fredag i 2. etasje på museet frem til 17. august 2012
Det nye året innledes med Hammerfest Historielag og Gjenreisningsmuseets Venners "Nyttårsarrangementet - Byjubileet 1939"
Her får vi et tilbakeblikk på dekningen av byjubileet i 1939 ispedd schlagere fra 1930-tallet.
Sosialantropolog Heidi Stenvold og historiker Yaroslav Bogomolov ved Gjenreisningsmuseet belyser ulike aspekter ved barndom og krig med utgangspunkt i okkupasjonen i Hammerfest, og sammenligner dette med barnas situasjon i Arkhangelsk på samme tid.
I 2011 er Norske Arkitekters Landsforbund 100 år og feirer dette med et nasjonalt arkitekturens år. Gjenreisningsmuseet er naturligvis med på feiringen og inviterer til en egen ARKITEKTURDAG - en temadag på museet med byggeverksted for barn og unge, Idetorg, miniforedrag, presentasjoner og en byvandring i sentrum.
I anledning kulturminnedagen 2011 inviterer Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms små og store til kulturvandringer i Kirkegårdsbukt og Gammelveien. I Kirkegårdsbukt vil det også bli steinalderaktiviteter for hele familien.
Tivoli på torget? Eller kanskje en regnskogspark? Hvis torget blir bilfritt, ka skal vi da ha der? Vi inviterer barn i alderen 6 - 13 år til å være med på et byplanleggingsverksted. I løpet av økten skal de bygge en modell av sin idé av hva man kan gjøre med et bilfritt torg. Påmeldingsfrist 13.juli - henvendelse til resepsjonen.
Onsdag 9 . mars var Gjenreisningsmuseet invitert til Senioruniversitetet i Tromsø for å snakke om Hammerfest i forbindelse med en serie presentasjoner "Sted i nord".
Lyst til å lære litt mer om utstillingene våre? Vi holder jevnlig åpne omvisninger! Stikk innom til litt kunnskap og en kopp kaffe lørdager utover våren.
Gjenreisningsmuseet lanserte lørdag den 27. november endelig sin utgivelse om Hammerfest Sanitetsforening og foreningens 100 år lange historie. Boken er skrevet av Maria Stephansen og representerer avslutningen på et prosjekt som har pågått ved Gjenreisningsmuseet siden høsten 2009.
Over 30 personer møtte opp på Gjenreisningsmuseet onsdag kveld for å møte forfatteren bak boka "Bare kirka sto igjen". Marion Palmer som gjennom mange år har samlet beretninger fra krigen i Kvalsund leste høyt fra boka si, og rørte publikum uten andre virkemidler enn en mikrofon.
Onsdag 17. november kl.19.00 kommer Marion Palmer til Gjenreisningsmuseet for å fortelle om boka "Bare kirka sto igjen" som kom ut på Spartacus forlag tidligere i høst. Boka er godt mottatt, og har fått strålende kritikker fra både historikere og litteraturkritikere. Gjennom Marion Palmer kan man i denne boken høre mange tidsvitner fortelle sine historier fra krigen i Finnmark. Arrangementet er gratis, og det vil selvsagt være mulighet for å kjøpe boka og få den signert av forfatteren.
Les anmeldelse av boka i VG og omtale i Aftenposten
Velkommen!
Seminaret retter seg mot museumsansatte som til daglig arbeider med formidling, og programmet inneholder mange konkrete eksempler på gode formidlingsformer for å nå publikum under 18 år. Vi får høre om formidling i vitensentre, gjennom fjernsyn, i kunstmuseer og i kulturmuseer. Det blir også tid til å snakke med kolleger og utveksle erfaringer.