Onsdag 10. desember 2014 kl. 18.00 lanseres boka, "Bydelen Fuglenes i Hammerfest" av Øyvind Wæraas, hos oss på Gjenreisningsmuseet i regi av Hammerfest historielag. Vi gleder oss, og regner med godt oppmøte. Vi har fått bla litt boka, og gleder oss til å lese den! Et viktig stykke lokalhistorie!
Møtet om fartøyvern og Gamle Mårøy ble en stor suksess. Mer enn 40 menn og en kvinne møttes på Gjenreisningsmuseet for å høre Riksantikvarens representant, Erik Småland, fortelle om fartøyvern generelt i Norge og om MS Mårøy spesielt. Håkon Rønbeck fortalte om status for Gamle Mårøy, der den ligger ved Blokken Verft på Sortland.
I Hammerfest er det allerede etablert et lite selskap "Gamle Mårøy AS" som formelt har overtatt båten med mål om å bringe den tilbake til Finnmark som vernet fartøy.
Mårøy er den siste lokalbåten til FFR fra 1960-tallet som kan reddes.
Riksantikvaren vil bidra til at båten kommer til Finnmark som flytende vernet fartøy.
Er det mulig å danne en organisasjon "Mårøys venner" i Hammerfest?
NRKs programomtale:
70 år siden brenningen og tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms. Høsten 1944 beordret Hitler nedbrenning av Finnmark og Nord-Troms. Innbyggerne ble tvunget til å reise sørover, men noen trosset ordren og gjemte seg for tyskerne. Ennå lever mange av dem som opplevde redslene, sulten, kulden og tapene, og kan fortelle. Det finnes også lysstreif og fandenivoldsk motstand i historiene. På en fire timer lang temakveld får vi fortellingen om det som er kalt den største tragedien i Norge siden Svartedauen. Programleder er Carina Olset.
JULEMARKEDET 2014
Nå begynner det å nærme seg årets julemarked på Gjenreisningsmuseet, lørdag 29. november 2014 - kl. 10.00-15.00, har du lyst å selge dine hjemmelagde produkter så ta kontakt med oss på telefon 78 40 29 30 eller 78 40 29 40.
Vi ønsker med dette å markere 70 års minnet for frigjøringen av Øst-Finnmark og tvangsevakueringen og brenningen av Finnmark og Nord-Troms. Det overordnede temaet for kvelden er sivilbefolkningens liv og helse i Finnmark og Nord-Troms. Fellesnevneren for evakueringshverdagen var opplevd kaos, sykdom, lus og konstant streben etter å få dekket de basale behovene. Den generelle folkehelsen var allerede svekket som følge av krigens vareknapphet og manglende helsetilbud. Høsten 1944 ble en ytterligere påkjenning.
Bokpresentasjon «Krigsår i bilder- glimt fra Norge 1940-45» med forfatter Roger Albrigtsen tirsdag 15. juli kl. 18.00 i Gjenreisningsmuseets cafe’
Flere av bildene har aldri vært publisert tidligere. Alle fikk ikke muligheten til å fortelle om opplevelsene sine, men bildene lever videre. Flere av bildene er tatt av tyske soldater som var stasjonert i Norge under krigen.
Det var mange som fant veien til Gjenreisningmuseet tirsdag kveld da Roger Albrigtsen kom fra Lakselv med sin andre bok, "Det siste brevet". Det er ingen tvil om at krigen ikke er et glemt kapittel, og at det finnes et behov for mer kunnskap om hendelsene i Nord Norge under 2. verdenskrig i befolkningen.
Boklansering: Roger Albrigtsens "Det siste brevet"
Tirsdag 26. november kl. 19.00 blir det lansering av Roger Albrigtsens bok "Det siste brevet" på Gjenreisningsmuseet. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Enkel servering.
Dagens strikkekafe på Fuglenesodden må dessverre avlyses på grunn av værforholdene. Arrangementet vil gjennomføres på en senere dato, følg med på Facebook og vår hjemmeside for nærmere detaljer.