EINAR BERGER (1890 – 1961)

Nordkappmuseet produserte i sommer en retrospektiv utstilling av Einar Bergers kunstnerskap, i samarbeid med Bjarne Holst galleri i Nordkapp. I denne utstillingen presenteres et kunstnerliv og kunstneriske uttrykk som setter spor. Utstillingen bærer viktige budskap til vår egen samtid.

Einar Berger var født i Finnkroken på Reinøya utenfor Tromsø i 1890. Hans mor, Serine, var fra Lille-Tamsø ytterst i Porsangerfjorden. Einar var 7 år da hans bestemor, Ane Nikoline Pedersen, for andre gang mistet en ektemann på havet.

Einar Berger sine bilder bygger bro mellom fortiden vår her ytterst på Finnmarkskysten og fremtiden. Menneskenes kamp for tilværelsen, naturens krefter og dets lunefulle vesen er de samme, om ikke ennå hardere i våre dager.

Med røtter i vårt ytterste nord provoserte kunsten til Einar Berger den etablerte fagekspertisen. Da han som 35-åring besluttet å bli kunstner hadde han allerede mange sterke livserfaringer i bagasjen. En av dem var da han som 7-åring opplevde at bestefaren, sammen med sønnen og fire andre, kullseilte like utenfor Menes på vei fra Lille-Tamsø til bryllup i Honningsvåg kirke.  

Einar Berger gjorde alt på sin måte. Han snakket med alle. Han var alle steder.

Vendingen i Bergers liv og kunst kom gjennom utstillinger hos Blomqvist i 1933 og 1935. Kunstkritikerne overså utstillingene, men maleriene vakte interesse blant publikum. I 1934 stilte han ut på Høstutstillingen.

2022-71459.jpg