Gjenreisningsmuseet har æren av å være arena for markeringen av verdens flyktningdag den 20.juni, et arrangement i samarbeid med Hammerfest Kunstforening, Innvandringstjenesten og Voksenopplæringa i Hammerfest.

Her i Hammerfest har vi selv en flyktningehistorie. I 2014 og 2015 er det 70 år siden rundt 50 000 mennesker ble sendt på flukt fra Finnmark. En viktig markering for å huske på vår egen historie, og den flyktningehistorien vi har i eget land. Media har det siste året bragt nye historier til overflaten, og interessen for Finnmarks krigshistorie har økt.

Vi ønsker nå å rette oppmerksomheten til flyktningehistorien i et større perspektiv, og se dagens situasjon.

I flyktningregnskapet 2014 regnes det med rundt 51,2 millioner mennesker på flukt, hvorav 33,3 er interne flyktninger i eget land, og 17,9 millioner mennesker har måtte krysse landegrenser. Hver og en av dem med sin unike historie. Ofte er det tallene vi hører om: grupper, folkemengder, kvoter, kostnader per person - og spørsmålet om hvor mange vi MÅ ta imot.

Et av målene for denne markeringen er å trekke paralleller mellom egen flyktningehistorie i Finnmark, og situasjonen i verden i dag. Lære litt mer om hverandre og være et møtested der historiene kan finne gjenklang.

Verdens flyktningdag er en FN-dag som markeres den 20. juni. Dagen er opprettet for å få oppmerksomhet for flyktningers liv verden over. Dagen ble etablert i år 2000 av FNs generalforsamling og ble først markert i 2001.

Program for dagen:

10.00: Museet åpner. Museet vil være åpent fra 10.00 -22.00 denne dagen, med åpen kafe, og spesielle tilbud. Mellom 11 - 15 og 20-22 vil det være egne boder med salg av mat, kun kontanter.

11.30: Åpning av utstillingen «Salte kyss 1-3», videoverk av Shwan Dler Qaradaki. Museumskafe/hovedutstilling

12.00: Foredrag: Jonas Iversen, Informasjonsrådgiver FN-sambandet (tittel kommer), Musikkrommet

13.00: Foredrag: Sigrid Larsen, Musikkrommet

14: Filmvisning «Omnia mea mecum porto - alt mitt bærer jeg med meg», Musikkrommet

12 -14: Levende Bøker, Personer med flyktningebakgrunn stiller opp som levende bøker. Både norske og utenlandske bøker, som kan fortelle om flukt i ulike tider. Publikum «kan låne en bok» - det vil si ha en samtale med denne personen om dens opplevelser. Person-til-person overføring av kunnskap. Museumskafe  

15.00: Foredrag og omvisning Nina P. Mølmann og Heidi Stenvold – «Mens vi venter på neste båt, forsyninger og frihet», Auditoriet

17.00: Foredrag: Sidsel Wold, tittel kommer, Musikkrommet

18.00: Kunstnersamtale Shwan Dler Qaradaki i samtale, Museumskafe

18.30: Arabisk poesi, Museumskafe

19.15: Filmpremiere «Flyktninger i Hammerfest» Musikkrommet

20.00: Konserter i museumskafe, TBA

22.00: Dørene stenges

”Salte kyss 1-3”, Shwan Dler Qaradaki

Filmene Salte Kyss I, II og III handler om flukt, savn, tilhørighet og identitet i et flerkulturelt Norge.

Shwan Dler Qaradaki tar utgangspunkt i sin egen livshistorie i den filmatiske trilogien Salte Kyss. Han flyktet fra irakisk Kurdistan til Iran på grunn av Saddam Husseins angrep på Kurdistan. I 1999 kom han til Norge etter to års flukt gjennom Asia og Europa. Deretter har han bodd i Norge med den usikre statusen som MUF´er (Midlertidig opphold uten rett til familiegjenforening). Sommeren 2011 fikk han endelig beskjed om at han har fått varig oppholdstillatelse i Norge.

Qaradaki skildrer barndommen i Kurdistan, ungdomstid på flukt og voksentid på vent i Norge med en personlig inderlighet som gjør oss direkte involvert i det vi ser. Flyktninger og asylsøkere er for mange av oss en ansiktsløs gruppe mennesker som ikke angår oss direkte. Det kan gjøre at vi har stereotypiske oppfatninger av hvem de er, og at vi har vanskelig for å se enkeltindividene. Derfor er verket Salte Kyss et viktig innspill i menneskeliggjøringen av dette temaet. Det å øke forståelsen mellom folk fra ulike kulturer, og det å undersøke hva det betyr å leve i et flerkulturelt Norge, er noen av Qaradakis intensjoner med prosjektet. Shwan Dler Qaradaki står frem som et individ med en sterk stemme, og han bruker kunsten som innfallsvinkel til komplekse temaer.

Salte Kyss henvender seg til et bredt publikum, bestående av både ungdom og voksne.  

Visningsperiode: 20. juni – 10. Juli

Foredrag – «Living the war» - Gjenreisningsmuseet

Hvordan var det å leve under krigen i Finnmark og hvordan overlevde folk? Forskere gir deg gjennom denne foredragskvelden et lite innblikk om levekår og helse i nordområdene under 2. verdenskrig og under gjenreisningen. Gjenreisningsmuseets konservatorer Nina Planting Mølmann og Heidi Stenvold, og forskere i prosjektet  «Living the war» forteller om flyktningenes opplevelser, basert på ny forskning.

Premiere dokumentar – arbeidstittel «Flyktninger i Hammerfest»

Av fotojournalist: Amirreza Mousavi, Iran

Noen mennesker har flyktet fra sitt hjemland til andre land som Norge, av ulike grunner som borgerkrig, politikk, religion, økonomiske og sosial problemer.

Denne dokumentaren ser nærmere på livene til flyktninger og deres livserfaringer før og etter flukten, individuell frihet, sosialfrihet, helse, ytringsfrihet, utdanning og den norske stats tjenester.

Mousavi har bakgrunn som videojournalist fra Iran men forlot landet i 2010, og har siden da ikke fått utøvd yrket sitt. Denne dokumentaren vil være det første arbeidet han gjør der han for brukt utdannelsen sin og kunnskapen sin til å fortelle historier.

Filmen produseres spesielt i anledning markeringen.

 

«Mens vi venter på neste båt, forsyninger og frihet»

Utstillingen er produsert i forbindelse 70 års-minnet for frigjøringen av Øst-Finnmark, brenningen og evakueringen av Finnmark og Nord-Troms.
Gjennom tekst og bilder formidles hendelsene, myndighetenes hastige organisering i en kaotisk situasjon og tidsvitners beretninger. Utstillingen gir nye perspektiver på tidsepoken og er basert på nyere forskning