Foredraget vil ta for seg det massive helsearbeidet som ble utført av frivillige foreninger i Finnmark, i arbeidets første fase, frem til 1940. Hun vil ta for seg temaer som rekruttering, arbeidsoppgaver og arbeidsmåter.
For de første frivillige var det viktig at de til tross for deres tilknytning til en nasjonal organisasjon, kunne inneha, i størst mulig grad, lokal kontroll og selvbestemmelse over sitt arbeid.
Gjenreisningsmuseet vil i løpet av høsten presentere en rekke foredrag som tar for seg helsekår og kvinneinnsats i finnmark før den 2 verdenskrig. Dette første foredraget vil være tett knyttet til vår utstilling om Sanitetsforeningen i Hammerfest, og dens 100 år lange historie. Det vil være mulig å besøke utstillingen i forkant av foredraget fra 17.30.
17.30: Åpen utstilling i auditoriet.
19.00: Foredrag med Torunn Hamran i musikkrommet.
Torunn Hamran er samfunnsviter og professor i helsefag ved Institutt for helse- og omsorgsfag ved det helsefaglige fakultetet ved Universitetet i Tromsø, samt faglig leder for senter for omsorgsforskning i Nord-Norge. Hun er også både sykepleier og helsesøster.
Hamran har skrevet flere bøker og artikler, og har de siste 13 årene konsentrert seg om den nordnorske helsehistorien, som har resultert i bl.a. bokverket ”Sykdom. Nord-Norge før 1940.” Med utgangspunkt i dette arbeidet har hun i tillegg utgitt flere artikler i tidskrift samt holdt flere foredrag.