Det brenner, det brenner omhandler et av de mørkeste kapitlene i Norges krigshistorie. Mot slutten av krigen, høsten 1944, innså den tyske okkupasjonsmakten at de måtte trekke seg tilbake på den nordligste delen av landet. Den røde armé nærmet seg, og Hitler ville ikke at de skulle bli møtt av hus og forsyninger. Han beodret dermed at Finnmark og Nord-Troms skulle tømmes for folk og brennes ned. Landsdelen var den mest merkede av krigen. Nærheten til Russland hadde medført mange og harde flyangrep. Hele to hundre tusen tyske soldater hadde vært utplassert her gjennom okkupasjonsårene. Befolkningen holdt likevel stand og nektet å reise frivillig. Tvang ble dermed nødvendig.  

            I Det brenner, det brenner har forfatter Kathrine Nedrejord tatt utgangspunkt i besteforeldrenes historier og erfaringer fra krigen, og sammen med pianist Lene Rosåsen-Glamsland og filmkunstner Thomas Rabillon, skapt en forestilling der nåtid møter fortid og tekst møter film og musikk. Fem historier er blitt til en times forestilling hvor vi får et innblikk i enkeltskjebnene i de historiske hendelsene. Den tyske filosofen Adorno mente at det var umulig å skrive poesi etter Auschwitz, men er det ikke nettopp slike hendelser fortjener et kunstnerisk blikk på seg? Vi ønsker å vise brutalitet og tragedie på ny og annerledes måte, for å levendegjøre det historiske stoffet. 

 

 

 

Kathrine Olsen Nedrejord

 

Kathrine Olsen Nedrejord er forfatter og teaterregissør med røtter både i Kjøllefjord og Karasjok. Hun har studert litteratur og teater i Trondheim, Buenos Aires og Paris. Hun har gitt ut to romaner, Transitt (2010) og Trengsel (2014), som hun har høstet gode kritikker for. I tillegg har hun satt opp både egenskrevne og andres verk på scenen ved siden av studiene. Hun har vært spilt på Norsk dramatikkfestival to ganger, først med stykket Innestengt, utestengt (2009) og siden med stykket Brent jord (2015). Hun har også jobbet praktisk rettet med teater, blant annet som regiassistent ved Dijon-operaen og har vunnet Dagbladets månedlige diktkonkurranse i Skolekammeret en rekke ganger. I 2014 turnerte hun med forestillingen Landskap.  

 

Boka Trengsel, Kathrines andre roman, kom ut i 2014. Utgangspunktet er Paris, men Kathrine skriver også om Finnmark og samisk identitet; scener som er blitt framhevet av anmelderne som spesielt sterke. Om Trengsel har kritikerne sagt: «Kathrine Nedrejord skriv godt om kulturkollisjonar og kjønnsrollemønster» (Dag og Tid), «Ambivalens og sjalusi dirrer i i Kathrine Nedrejords nye kjærlighetsroman » (Klassekampen) og « (...) eit tett og godt portrett av ei ung kvinne, særleg fordi forfatteren lukkast i å gi kvinna rom og språk til å vise fram det ubehaget ho kjenner ved sakte å forsvinne» (Morgenbladet)

 

 

 

Lene Rosåsen-Glamsland

 

 

Lene Rosåsen-Glamsland har siden 2012 bodd og arbeidet i Paris og et i tillegg tatt tatt opp som elev på solistutdannelsen ved Schola Cantorum hvor hun studerer hos pianisten Tamas Vesmas. Hun tok i 2011 sin avsluttende eksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med høyeste karakter, og har tidligere studert tre år i Tromsø hos professor Tori Stødle. Ved siden av studiene arbeider hun som pianist, arrangerer konserter, samt driver en privat musikkskole i Paris. Hun ble første vinner av konkurransen Ung Klassisk i 2010, og fikk både solistprisen og fagjuryens pris. Tidligere har hun vært solist ved Kristiansand Symfoniorkester og har ellers spilt konserter i Norge, Danmark, Frankrike og Italia. Lene Rosåsen-Glamsland turnerte i 2014 med forestillingen Landskap.

 

Rosåsen-Glamsland beskrives som "et uhyre musikalsk menneske, som har usedvanlig stor sans for at udtrykke musikkens inderste, hvorfor hun også altid gør et stort indtryk i koncertsituationerne" (Anne Øland, pianist og professor ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium) og "et usedvanlig musikalsk talent" med "den sjeldne evnen til å trenge inn i det innerste i musikkens vesen" (Tori Stødle, professor i klaver ved Musikkonservatoriet i Tromsø)