Prosjektet har resultert i et arkiv med lydbånd og digitalopptak av fortellinger fra 275 personer i Nord-Troms og Finnmark, innsamlede dagbøker og skriftlige beretninger.

Det er inngått en avtale mellom Gjenreisningsmuseet og forfatteren om overlevering av arkivet for framtidig bruk ved museet. Forfatteren har utarbeidet katalog over lydbåndopptak, videoopptak og skriftlige beretninger, som finnes ved museet i papirutgave og i digital form. I arkivet finnes også annet aktuelt materiale som kan være egnet til studier av perioden med tvangsevakuering.

Det er foretatt reiser for innsamling av opplysninger i andre deler av landet og i våre naboland. Ved innsamling av bakgrunnsmateriale og i manus er Nord-Troms representert i større grad enn det som tidligere har vært publisert om denne historien. Gjenreisningsmuseet har i prosjektperioden hatt anledning til å følge arbeidet med innsamlingen og utforming av manus. Arbeidet og materialet er av stor verdi. Vi mener også at det i ettertid vil være viktig for videre forskning. Forskning på tvangsevakueringstiden har ikke vært prioritert ved norske læresteder. Bare en hovedfagsoppgave fra 1974 studerer evakueringen spesielt. I tillegg finnes noen hovedoppgaver om gjenreisningen. Boka bringer nye opplysninger. Blant annet dokumenterer den et helt annet antall døde som følge av evakueringen enn det man hittil har operert med.

Omtale av boka i Håløygminne nr 1 2009 (PDF)

Bokmelding i Heimen nr 2 2009 (PDF)

Lederkommentar i Altaposten