De militære opplysningene fra Nord-Norge var sentrale i den diplomatiske krisen som kalles Den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen. NATO-alliansen huset toppmoderne amerikanske spionfly på Bodø flyplass og gjennomførte overvåkning av Sovjetunionen herfra (spionfly-modeller U2).

På den andre siden ble Nilsen dømt for å ha gitt sensitive militære opplysninger om norske NATO-anlegg til sovjetisk etterretning, i en lukket rettsak i Bodø lagmanssrett i 1967.

Utstillingen viser dokumentaren "Det var en gang en spion" av regissør Ivar Enoksen fra 1979 (redigert og sluppet på nett av NRK spekter i 2008). Dokumentaren inneholder lengre intervjuer med Nilsen selv og er et viktig historisk dokument.

I utstillingen viser vi også en modell av et U2-C spionfly. Dette er samme type fly som ble skutt ned av Sovjetunionen 1. mai, 1960. Flyet hadde anløpsrute fra Bodø flyplass, og sees slik i sammenheng.

Måsøy museum gir ut et historisk hefte om Selmer Nilsens liv og virke. Heftet kan kjøpes på museet (også nettbutikk) eller på Coop Prix Havøysund (50,-).

Bilder fra åpning 17.juni 2017:

Åpning selmer Nilsen nr. 4

Åpning Selmer Nilsen nr.1

Åpning Selmer Nilsen nr.2

Åpning Selmer Nilsen nr.3