Eirik Audunsson Skaar er utdannet jourmalist og billedkunstner, og har gjennomført flere prosjekt om russerfanger.Han startet foredraget i Berlevåg med å fortelle om workshopen han holder for skolen i Berlevåg. Her er det russerfangeleiren i Berlevåg som er fokus, og elevene skal tilegne seg kunnskap gjennom bruk arkivmateriale og fysiske spor i landskapet.

 

_DSC3273_500x333.jpg 

Det kom mange deltakere på presentasjonen.

I et av kunstprosjektene til Audunson Skaar skrev han direkte på galleriveggene de 7 140 kjente navnene på sovjetrussiske fanger som døde i Norge under den 2. verdenskrig. Minnet om dem er en sentral del av vår krigshistorie og viser den viktige forskjellen mellom kollektiv erindring og historiske fakta.

Utstillingen hans "Inscription I–IV"  er knyttet geografisk til polarsirkelen på Saltfjellet i Nordland. Der sees silhuettene av istykkersprengte betongblokker. Disse bruddstykkene av støp og mørtel var en gang et minnesmerke. Restene av mosegrodd, russisk skrift forteller om det største tapet av menneskeliv på norsk jord under krigen, en tragedie det offisielle Norge har neglisjert. Gjennom fotografi, video og tredimensjonale arbeider har Eirik Audunson Skaar undersøkt minnestedet og lest det på nytt i lys av vår tid.