Kathrin Pabst er en tysk etnolog, konservator og forfatter, med en doktorgrad i etikk. Hun jobber til daglig med de vanskelige, tabubelagte historiene, og for tiden spesielt med krigens langtidskonsekvenser i et intergenerasjonelt perspektiv. Når hun holder dette foredraget er hun imidlertid først og fremst privatperson; barnebarn og datter av tyskere som ble drevet på flukt i slutten av 1945, sammen med mer enn 6,5 millioner andre som var bosatt i Tysklands daværende østområder. Samtidig er hun etterkommer av en Wehrmachtssoldat, og også det har preget henne frem til i dag.
Foredraget fletter sammen to tema som begge er fortsatt lite kjent i Norge. Det ene er knyttet til prisen store deler av den tyske sivilbefolkningen har betalt for nasjonalsosialistenes forbrytelser, en pris det av forståelige grunner aldri har blitt stilt spørsmål ved. Det andre tema handler om langtidskonsekvensene av krig og traumatiske hendelser for de etterfølgende generasjonene, uavhengig av hvem ens foreldre og besteforeldre har vært. Selv om Tyskland blir brukt som eksempel, gjelder mekanismene som er i sving for de aller fleste av oss.
Kan hendelser som har funnet sted for flere generasjoner siden, fortsatt prege livene våre? Kan traumatiske opplevelser på et eller annet vis bli overført til kommende generasjoner uten at de blir fortalt, og hvis ja: hvordan? Kan man motvirke eller stoppe prosessen, og hvilke faktorer vil i så fall være avgjørende?