Feltarbeid

Uke 39 gjennomførte vi et feltarbeid der vi besøkte porsangerområdet, Hammerfest, Kvalsund og Alta kommune og Varangerområdet. Husene ble oppmålt og fotografert, og vi fikk historien bak husene og livene gjennom intervjuer. I løpet av den alt for korte uken fikk vi besøkt mange hjem og sett et mangfold av ulike hus fra gjenreisningstiden, men vi rakk ikke over så mange som vi skulle ønsket.

Vi er utrolig takknemlig for alle som stilte opp og bydde på seg selv, sine hjem og sin historie.

Veien videre

Selv om feltarbeidet er over, er vi slettes ikke ferdige med å samle inn dokumentasjon. Det arbeides med å gå igjennom egen arkiver og skaffe en oversikt over hva som finnes av andre arkiver som omhandler denne tiden og gjenoppbyggingen av Finnmark. Men det viktigste er å fortsette å samle inn folks historier. Vi kommer derfor til å fortsette å gjøre besøk, men også å fortsette dokumentasjonen ved hjelp av samarbeid med Fortidsminneforeningen i Finnmark og Nord-Troms, Historielag og Museer rundt i fylket. Det vil bli utarbeidet en kort manual man kan bruke som kan hjelpe til med å bidra med dokumentasjon. Den vil kunne lastes ned herfra når den er klar (uke 41).

Det er bare å ta kontakt med oss, så skal vi finne en måte å få med din historie.

Hvordan kan du bidra?

Det er også mulig å bidra til prosjektet uten at vi besøker deg. Norsk etnologisk granskning (NEG), en avdeling ved Norsk Folkemuseum, har utarbeidet en spørreliste man kan ta utgangspunkt i for å selv fortelle sin historie om huset. Her svarer du på det du kan svare på, eventuelt er det også mulig å skrive sin egen historie til oss. Det er også fint om du kan legge ved bilder.

Spørrelisten kan enten utfylles på nett, eller lastes ned herfra.

 

Spørreliste på norsk

På nett:

https://no.surveymonkey.com/r/gjenreisningshus

 

Spørreliste på samisk

På nett:

https://no.surveymonkey.com/r/Mannelsoadiviesut

 

Norsk Folkemuseum og Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms er ansvarlige for dokumentasjonen og intervjuene som gjennomføres.

 

Har du mulighet til å delta, eller har du spørsmål om prosjektet, ta kontakt med:

Maria Stephansen                                                             

Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms         

maria.stephansen@gjenreisningsmuseet.no                                          

telefon: 78 40 29 35    

 

Mer om prosjektet på Norsk Folkemuseums nettside:

http://www.norskfolkemuseum.no/gjenreisningshus