I forkant av dette vil museet tilby elevene et forskerkurs med vekt på intervjuteknikk, forskningsetikk og foto, samt innføring i krigshverdagen i Finnmark, men med spesiell vekt på Hammerfesthistorien. 

Elevene kan velge mellom disse alternativene.

1.      Intervjue og fotografere en person som har opplevd krigen selv, eller en person som kjenner noen som har opplevd krigen.

2.      Skrive om og ta bilder av et fysisk objekt/sted fra krigsperioden (f. eks en gjenstand, et historisk sted, et klesplagg eller et møbel).

3.      Skrive om og (av) fotografere et dokument  fra krigsårene (f. eks dagbok, bilde, matoppskrift, brev eller en bok).

 

Sist, men ikke minst er det et mål at elevene i Arkhangelsk og Hammerfest skal treffe hverandre i prosessen. Det blir spennende å treffe elevene fra Arkhangelsk sa elevene da Finnmark Dagblad skrev om prosjektet i oktober i fjor.  En av elevene uttalte også at dette er krydder i hverdagen.  

Elevens aktive fase vil bli i februar og mars, og i forbindelse med dette søker museet mennesker som har opplevd krigen og kan fortelle elevene om hvordan de selv opplevde krigshverdagen.
Ta snarlig kontakt med konservator Heidi Stenvold 78 40 29 32 dersom du er interessert. Det handler om å gi elevene smakebiter på hvordan det f. eks var å leve med rasjonering, blending og tyske vaktposter overalt.