I anledning utstillingen «Ládjogahpir – i formødrenes fotspor» arrangerer vi foredrag og verksted med Heidi Persen.

Det er mange ubesvarte spørsmål om hvor ládjogahpir (hornlua) oppstod, hva hensikten med den var og hvorfor den ble lagt bort. Heidi Persen har utforsket ládjogahpir (hornlua) som en sjøsamisk håndverkstradisjon. Langt mindre av den sjøsamiske tradisjonen overlevde fornorskninga enn den samiske tradisjonen på innlandet. Hornluer er en tradisjonell samisk luetype, som i de seinere år har fått en renessanse. Kunnskapen om luene er gjenstand for debatt. Persen har utforska hva som er regler og retningslinjer for hvordan hornluer skal sys, og hva som skjer når man prøver å ta opp igjen en duodji-tradisjon som har vært utdødd i sjøsamiske områder. I foredraget vil hun gå dypere inn i arbeidet hun har foretatt.

Foredraget varer ca en halv time og er åpen for alle

 

Verksted

I etterkant av foredraget blir det et verksted hvor du kan sy en mini-hornlue med Duojár Heidi Persen.

Verkstedet krever noe forhåndskunnskap til det å sy og passer best for voksne. Ta gjerne med stoff eller bånd du kan se for deg å bruke til dekor i din mini-hornlue.

Forhåndspåmelding til verkstedet er påkrevd. Max 8 deltakere etter først-til-mølla prinsippet. Det er mulig å stå på venteliste. Påmelding til maria.stephansen@gjenreisningsmuseet.no

Foredraget og verkstedet foregår på museets musikkrom med god plass mellom bordene, og vi følger myndighetenes retningslinjer for smittevern. Dersom du er syk, bli hjemme og meld fra så plassen kan gå til venteliste.

I og med at vi er i den sesongen vi er, vil arrangementet ha et værforbehold.

Foredrag og verksted: 2 timer