Steintrappene på Trondenes er spor fra tyskernes tilstedeværelse i ca. fire år. Finnmarkingene bodde dobbelt så lenge i denne leiren etter krigen.
Gjenreisningshistoria har kommert bort i den mer dramatiske krigshistoria.

Den ukjente Finnmarksleiren ved Harstad, var en egen by på nærmere 2000 mennesker som venter på å kunne reise tilbake til Finnmark. De organiserte seg selv med sjølstyre, men ble langt inn under Flyktnings- og fangedirektoratet. Ikke var de fanger, og flyktninger ville de frabe seg å bli kalt. De var tvangsevakuerte som nå ønsket å komme seg heim for å bygge opp den nedbrente landsdelen.

Ikke ble det bedre at norske myndigheter i mangel av eget opplegg, bare overtok tyskernes rigide system med skjemaer, støtteordninger, kontroller og reiseforbud.

Livet i denne Finnmarksbyen viser imponerende gjenreisningsvilje og pågangsmot. De fikk støtte, men også møtt med etniske fordommer i en flerkulturell landsdel.

Troms historielag har gjort intervjuer av tidsvitner som sammen med ukjente kilder fra arkiveme, har gitt oss solid bakgrunn i å beskrive livet i "Finnmarksbyen i Troms"