Gjenreisningsmuseet har valgt å se på dette temaet med tørrfisken som underliggende referansepunkt. Tørrfisken regnes i dag i utlandet som en av Norges delikatesser, og er et produkt som har blitt produsert her oppe i tusenvis av år. En gang var den vår viktigste naturressurs, selve havets gul, og kan sees som et utgangspunkt for utvikling av byene i Finnmark. Tørrfisken er viktig når vi snakker om nordnorsk og sjøsamisk kultur, og ikke minst når vi snakker om kommunikasjon og handel både østover og sørover. Med tørrfisken har vi ikke bare eksportert noe som er «typisk norsk» men den har også tiltrukket seg folk, varer og inntrykk utenfra.

10. – 14.september: Tilbud til 5. trinn: Tørrfisk-bonanza på Fuglenesodden

Vi inviterer byens 5-klassinger til å bli bedre kjent med tørrfisk. Vi snakker litt om tørrfiskens historie, og gjennom en opplevelses-økt skal vi lære oss om vraking, henging og ikke minst smaking!

12. september 19.00: Foredrag Einar Niemi

«Det grenseløse Finnmark? Flytting, handel og kulturarv.»

Professor Emeritus Einar Niemi kommer til oss for å holde et foredrag om handel, migrasjon og kulturavtrykk i Finnmark.

Einar Niemi er professor emeritus ved UiT Norges arktiske universitet, Institutt for historie, arkeologi, religionsvitenskap og teologi, Tromsø.

15. september 12.00 -15.00: Familiedag på Fuglenesodden

Vi inviterer til åpen dag på Fuglenesodden Friluftsmuseum! Ta gjerne med matpakke og gjør Fuglenesodden til en helgeutflukt for familien. Husene vil stå åpne for å utforskes, det blir en tørrfisk-løype, og miniforedrag og eventyrstund i løpet av dagen. Vi tenner bål hvis været tillater det slik at folk kan grille pølser eller lignende.

12.00: Miniforedrag om Fuglenesodden og melkøya-husenes historie (Melkøya-huset)

12.30: Miniforedrag om tørrfisk (tørrfiskhjella)

13.00: Pomoreventyr (naustet)

13.30: Miniforedrag om Fuglenesodden og melkøya-husenes historie (Melkøya-huset)

14.00: Miniforedrag om tørrfisk (Tørrfiskhjella)

14.30: Pomoreventyr (naustet)