Om prosjektet:

Norsk Folkemuseum etterlyser historier om gjenreisningshus.
Gjennom spørreundersøkelser, samtaler med beboere og oppmålinger ønsker Norsk Folkemuseum, Gjenreisningsmuseet og Fortidsminneforeningen i Nord-Troms å samle kunnskap om gjenreisningshus og gjenreisningstiden. På sikt er tanken å sette opp et gjenreisningshus på Norsk Folkemuseum.

Fravær i fortellingen om Norge.
Bebyggelsen i Nord-Troms og Finnmark ble så godt som utradert i 1944. Gjenreisningen av landsdelen er en viktig, men lite kjent del av norsk etterkrigshistorie og bygging av velferdsstaten.Norsk Folkemuseum har landsdekkende samlinger fra 1500-tallet og fram til i dag. Museet har som overordnet mål å vise liv og levekår i Norge. Fraværet av kystkulturen og det nordlige Norge er noen av hullene i fortellingene museet beretter om Norge. Inkluderingen av gjenreisningen av Nord-Troms og Finnmark i museet vil bøte på noen av disse hullene. Livet i og rundt husene er viktige, både i dokumentasjonen av hvordan det har vært å bo i husene, og i dokumentasjonen av vanlig liv i regionen på 1940-1990-tallet.

Om feltarbeidet:

Dokumentasjon av hus i Finnmark.
Gjenreisningsmuseet i Hammerfest og Norsk Folkemuseum i Oslo samarbeider om et prosjekt der vi vil finne ut mer om husene som ble bygget i Finnmark i perioden 1945-1960 og hvordan de har vært å bo i. Historien om gjenreisningen av Finnmark og Nord-Troms etter andre verdenskrig er viktig, og bør bevares og formidles. Vi ønsker å bidra til dette blant annet ved å flytte et gjenreisningshus til Norsk Folkemuseum i Oslo og bruke det til å gi innblikk i denne historien.

Hvis du bor i et gjenreisningshus eller har tilgang til et slikt hus, ønsker vi å vite mer om huset. Hvordan var huset da det var nybygd? Hvordan er huset blitt endret senere? Hvordan ble huset brukt da det var nytt? Hvordan blir huset brukt i dag?

Maria Stephansen
Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms

maria.stephansen@gjenreisningsmuseet.no                                         

telefon: 78 40 29 35