Første dag av prosjektet var skoleelevene på museet, hvor de blant annet lærte om gamle fiskeredskaper. På bildet er de sammen med fiskeren Arne Frantzen. I lunsjen fikk de hjemmelaget fiskesuppe, som var laget av tidligere museumsbestyrer Gunnlaug Johansen.

 

 

 

 

 

Glasskavlene ble brukt til å få garn og line til å flyte. De finnes i mange farger og størrelser. Før de runde glasskavlene kom i bruk, hadde kavlene flaskeform.Kulene er sterkere, men det er ikke lett å feste noe til ei kule. Derfor måtte man lage et nett i rundt: kavelhue eller kavelhud.

Odd-Rolf Ingebrigtsen lærer bort gamle kunster.

 

 

 

 

 

 

  

Gamle glasskavler har hue av naturtråd som sisal eller hamp, mens de nyere utgavene er laget av nylon. Vi brukte nylontråd, da vi ikke greide å skaffe naturtråd.

 

De runde glasskavlene ble oppfunnet av en nordmann rundt 1840. Han het Christopher Faye, og var bosatt i Bergen. Hadeland glassverk startet produksjonen av runde glaskavler i 1841.

 

 

Lignende kavler har vært produsert i mange europeiske land, som Portugal, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Sverige. Etter hvert ble kavlene erstattet av blåser i plast. De siste ble produsert av Flesland glassverk i 1956. På 50-tallet lå årsproduksjonen på 750.000 kavler.

 

 

 

 

I løpet av tre skoletimer hadde elevene lært seg det gamle håndverket såpass at de hadde hver sin kavel ferdig. De ble utstilt i monter i foajeen på skolen. 

Her er 7. klasse flankert av fiskerne Odd-Rolf Ingebrigtsen og Bjarne Mathisen som lærte bort håndverket.